Ustvarjalka Teja Jeglič: Zadnja leta se spet spoštuje trud,vložen v produkt.

V Sloveniji imamo številne odlične ustvarjalce, ki s svojimi izdelki dopolnjujejo modni svet. Med njimi zagotovo izstopa mlada mamica Teja Jeglič, ki ustvarja ročno izdelane ženske torbice in nahrbtnike.

Story: Teja, svojo pot ste nekako nepričakovano začrtali z izdelovanjem torbic. Kako ste sploh zajadrali na to področje in kako je nastal vaš prvi modni kos?

Modno oblikovanje me spremlja že vrsto let, s tem tudi nove ideje na različnih področjih. Oblikovanje oblačil sem obogatila s posebnimi dodatki, ki so sovpadli s celotnim videzom. Prvi izdelek je bil pravzaprav rojstnodnevno darilo, ustvarjanje se je sčasoma izkazalo za prav kreativen posel.

Story: Študirali ste v Angliji. Kako ste se podali na pot svoje blagovne znamke?

Na priznani šoli Leeds College of Art sem študirala modno oblikovanje, s študijem sem nadgradila znanje in svojo osebnost. Začela se je razvijati tudi blagovna znamka TejaJeglichDesign, v katero je bilo vloženega ogromno truda, časa in navsezadnje tudi denarja.

Story: Če primerjamo tujino in domačo modno sceno, kako inovativni smo in ali dohajamo tuje modne smernice?

Glede na to, da je naša dežela le kaplja v morje, smo Slovenci kar precej inovativni na več področjih. Ne samo da dohajamo tuje modne smernice, včasih jih tudi presežemo, saj imamo kar nekaj vrhunskih modnih oblikovalcev.

Story: Po tem, ko ste ustvarili prve modne kose, se je začela vaša pot vzpenjati. Zaradi česa ste rekli, da bo blagovna znamka zaživela?

Ko enostavno prejemaš sporočila in klice zadovoljnih strank, se ti nariše nasmeh na obraz in ugotoviš, da so tvoje kreacije dosegle uspeh.

Story: Ko sem si ogledala vašo spletno stran, sem videla zanimive clutch nahrbtnike, ki so nekoliko drugačni. Kaj jih odlikuje in iz kakšnih materialov jih ustvarjate?

Novost v kolekciji nahrbtnikov so zagotovo clutch nahrbtniki, posebni, vendar vseeno priročni in zelo modni. Ta stil nahrbtnika je predvsem eleganten, saj ga lahko kombiniramo tudi na večerno opravo. Materiali, ki jih uporabljam in so seveda tudi na clutch nahrbtniku, pa so različne vrste usnja in umetnega usnja.

Story: Obvezna oprema vsake ženske sta večerna torbica ter večja torba, ki je primerna za čez dan. Kaj vse se znajde v vaši torbici in brez česa ne morete?

Trenutno največ uporabljam previjalno torbo Tote bag, saj potrebujem za svojega veselega malčka precej stvari, od plenic pa do kremic in čajev. Če si vzamem nekaj časa zase, pa hitro pograbim torbico Bombette in vanjo spravim telefon, šminko in še kaj osebnih stvari.

Story: Ni skrivnost, da ste zelo predani geometriji – ravnim linijam, ostrim robovom, natančnosti. Kaže to tudi vaš karakter?

Zaradi resnih fotografij ob predstavitvi torbic pogostijo mislijo, da sem precej hladna. Toda vsak, ki me pozna, ve, da sem zelo topla, živahna oseba, včasih nekoliko sramežljiva.

Story: Zanimiv je konfigurator, ki ga imate na spletni strani. So uporabnice začele sestavljati svoje torbice?

Novost na spletni strani je konfigurator, je pa nedvomno zelo pozitiven in uspešen odziv uporabnic. S tem smo nekaterim olajšali vizijo izdelka in seveda nadgradili blagovno znamko.

Story: Pri modnih kosih ne zapostavljate niti moških. Kolekcija denarnic je nastala lani. Lahko pričakujejo še kakšno nadgradnjo?

Nova kolekcija moških denarnic prihaja v tem letu, z njimi pa torbe za moške, ki pa bodo zame kot oblikovalko velik izziv.

Story: Kaj menite o tem, da unikatni izdelki seveda držijo svojo ceno, trg pa je poplavljen s cenenimi produkti z vzhoda?

Ljudje so se z leti naučili, da ima vsaka stvar svojo ceno, zato so tudi pripravljeni plačati za kakovostnejši izdelek in ga seveda tudi ohranjati, v nasprotju s cenejšim, ki ga po svojih izkušnjah hitro obrabimo.

Story: Koliko so Slovenke odprte za domače izdelke? Obstaja kupna moč, ki si lahko privošči tudi dražje kose?

V zadnjih nekaj letih so se izdelki ročne izdelave precej uveljavili, saj so ljudje bolj začeli spoštovati trud in delo, ki ju posameznik vloži v neki produkt. Pomemben pa je tudi osebni stik med prodajalcem in kupcem, saj s tem damo vedeti, da je res neka oseba za tem izdelkom. Zato večini tudi ni problem plačati kakšnega evra več.

Teja Jeglič: Ni vsega na spletu ali v revijah

Story: Kakšen stil imamo Slovenke? Se držimo tujih trendov ali ostajamo zveste nekim starim načelom?

Vsaka ima svoj stil, ki ga povzame bodisi iz domačih ali tujih trendov, redko katera menja stil vsak dan, zato smo ponavadi zveste določeni znamki ali načinu nošenja izdelkov. Se pa z obdobji seveda tudi to spreminja, saj se moramo prilagoditi glede na starost in priložnost.

Story: V središču Ljubljane ste odprli tudi svoj atelje. Kako dolgo je tlela ta želja in kako vam je nato uspelo?

Želja po lastnem butiku je bila dolga in goreča, zato sem vedno upala, da mi bo enkrat le uspelo. Kot po čudežu sem našla pravi kotiček za svoje torbice v osrčju starega dela Ljubljane.

Story: Ob vsem delu, ki ga imate, ste spoznali tudi čare materinstva. Z roko v roki ustvarjate in verjetno je potrebno precej usklajevanja?

Priznam, da sem potrebovala dolgo časa, da sem uskladila materinstvo in navsezadnje modno življenje, saj si včasih ti dve stvari kar precej nasprotujeta, zato neprespane noči in razmršeni lasje niso prav nič modni. (smeh) S pomočjo prijateljev in družine pa sem vzpostavila neko vmesno pot, ki mi prav ustreza in je ne bi zamenjala za nič.

Story: Je morda prav zaradi tega nastala tudi ideja o torbah za mamice?

Da, prav zaradi svojih izkušenj in novega načina življenja se je rodila ideja o torbah za mamice, ki prav uspešno prodira še med drugi del ženske populacije.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije Robert Ribič in Jernej Jelen

www.govori.se

Deli novico s prijatelji
Poletni vroč popust na vse neznižane izdelke: HOT25 za 25% OFF